събота, 26 февруари 2011 г.

Креативни идеи за детската стая

Детската стая трябва да бъде не само безопасна, функционална и комфортна, но и красива. Ако детето е достатъчно голямо, посъветвайте се е него какъв дизайн му допада най-много. Ето и няколко интересни идеи:


Жизнерадостни райета
Добавете уникален стил и идентичност на детската стая, без да нарушавате комфорта в нея. Ако не можете да се спрете на определен цвят за детската стая, тогава не избирайте - вземете три или четири от Вашите любими цветове и с тях направете райета върху мебелите и стените. В детската можете да изпробвате повече от своите нестандартни хрумвания, отколкото в останалата част на къщата, така че дайте свобода на въображението си. Използвайте самозалепваща се бояджийска лента, за да обособите отделните ивици. Използвайте същата техника и върху мебелите. Тук например изцяло бялото шкафче е освежено с ярки цветни правоъгълници.

Съвет: Уверете се, че всеки слой боя е напълно изсъхнал преди да отлепите лентите и да продължите нататък. Това ще Ви позволи да постигнете ясни линии и равномерен слой боя.


Находчиви произведения на изкуството
Разнообразете стените на ивици с находчиви произведения на изкуството. Боядисайте обикновени дървени дъски в цветовата гама на стените, отрежете от дърво или декоративен дунапрен фигурка по ваше желание и я боядисайте в допълващ цвят. Залепете фигурките с лепило върху дъските и поставете завършеното произведение в бяла рамка.


Звездна детска стая

Дайте на своята малка звезда доза холивудски блясък. Отвесните ленти от плат със семпъл дизайн превръщат това легло в рай за въображението. Подберете и подходящи аксесоари: килимчетата и възглавничките с формата на звезда прекрасно се допълват тематично.

Съвет: Стената, оцветена в два цвята, създава дълбочина и визуален ефект. Оцветете горната част на стената със светъл цвят, а долната – с по-тъмен нюанс на същия цвят. Отделете двете части с бяла дървена рамка.


Подходящо за звезда

Това малко тоалетно шкафче поставя вашето момиченце на пиедестал. Украсете това обикновено овално огледало като закрепите декоративни лампички по периметъра му.


Горска приказка

Изрисуваната горска сцена върху стената е като книжка с картинки за малчуганите. Ако сте сръчни с четката, изберете любимата си сцена от детските книги и я прерисувайте върху стените. Или поканете приятел с художествени умения и прекарайте един забавен ден с него, докато изрисувате стените на детската стая. С порастването на детето този "стенопис" може да бъде допълван или пренарисуван допълнително.


Кресло от тавана
Ако стаята е малка или в нея има прекалено много играчки, не се потискайте. Вместо да поставите мебелите на пода, обмислете вариант със закачването им за тавана. Децата ще се влюбят в това нововъведение, а Вие ще се сдобиете с повече свободно място.

Съвет: От съображения за сигурност уверете се, че окачването за тавана е стабилно.


Лукс на ниска цена
За да постигнете този елегантен вид, намерете плат, който кореспондира с цветовете във Вашата детска стая. Закрепете на стената зад детското легълце три дръжки за завесата - нека платът се спусне по дръжките и достигне пода. В допълнение към това закрепете за пердето аксесоар с висулки.


Ярки ефекти

Изпробвайте тези съвети за разширяване на пространството в помещението - окачете завеси колкото може по-близо до тавана, за да издължите визуално стаята. Тук римските щори с вертикални ивици също издължават оптически формата на прозорците. Не се страхувайте да комбинирате различни шарки - ако се придържате към общата цветова гама, колкото повече шарки добавяте, толкова по-жив и весел става интериорът.


Спортен запалянко
Ако детето Ви е голям спортен запалянко придайте на детската стая вид на съблекалня. Тук вратите на гардероба са пребоядисани и в горната им част са изписани имената на известни спортисти, наподобявайки шкафчетата в спортната съблекалня. По стените са окачени плакати, за да допълнят тематичния дизайн.


Акцентна стена с разноцветни квадрати
Тази акцентна стена има неподражаем и ефектен вид. Измерете стената и я разделете на квадрати, за да я запълните изцяло. Нанасяйте боята на слоеве, като случайното разположение на разноцветните квадрати върши добра работа.

вторник, 22 февруари 2011 г.

Дизайн в снимки: 8 тематични идеи за детската стая

Ако сте креативни и хобито Ви е да майсторите разни неща в дома си, ние Ви предлагаме няколко тематични проекта за интериора на детската стая в дома Ви. Можете да съобразите бъдещата трансформация с интересите на Вашето дете и нещата, които харесва.


1. Библиотека в облаците

Проект, който е подходящ особено за децата, които обичат да прекарват времето си, заровени в книгите. Към практичното място, където да се поставят книгите, са добавени и някои забавни, но и полезни елемента – в долната част на шкафовете могат да се съхраняват играчките, а големите възглавници върху пода и удобното място за сядане до прозореца осигуряват идеално място за четене. Като последен щрих в интериора е украсата на стените – боядисани в небесно синьо, с облачета и балони, създаващи усещането за един друг, приказен свят.


2. На абордаж
Ето още един тематичен дизайн за деца, които обичат морето. Вашият малък капитан ще се чувства великолепно заобиколен от морски и корабни мотиви. Основната цветова гама е в студени нюанси – синьо и бяло. Леглото е с формата на кораб и съдържа вградени шкафчета за съхранение на вещи.


3. Космическа совалка

Децата, запленени от астронавтиката ще бъдат щастливи да живеят в стая с подобен дизайн. Мотивът върху стените и вратата ще пренесе детето на чужда планета, а фотьойлите с пълнеж от мъниста ще му създадат удобно място, от което да наблюдава своя космически свят. Тъй като Космосът създава една твърде тъмна среда, тък тази тъмнина е омекотена чрез шкафове, боядисани в бяло. Като завършек на всичко това се явява специалното осветление на тавана, създаващо усещането за звездно небе.


4. Около света

За малките пътешественици и любители на географията този дизайн ще е вълнуващ и интересен. Той ще събуди у тях любов към приключенията и чудесата на света. Върху стената са поставени карти на света и рисунки със специализирана тематика, а върху специфично украсения шкаф е отделено място за глобусите.


5. На дъното на океана

Ако детето Ви харесва морската тематика, този проект е специално за него. Предната дъска на леглото е съставена от 3 елемента, имитиращи дъски за сърф, а самото легло напомня на сандъче със скъпоценности. Именно то е основното място за съхранение на вещите на детето. Най-същественият елемент от дизайна обаче е морската сцена, украсяваща стените и тавана, която създава истинско усещане за живот под водното равнище.


6. В Дивия Запад

Ако детето Ви се захласва по уестърни, индианци и каубои, този дизайн е за него. Проектът не е сложен и се базира на формата на балдахина на леглото, който напомня индианска шатра (типи). Старинният стол, мотивите с коне и картините на стената допълват внушението.


7. Страната на феите

Малките момиченца, които обожават приказните герои, ще бъдат очаровани от този дизайн. Той е свързан преди всичко с фантазията и въображението. Тук се срещат практичност и фантазия, за ад създадат на Вашето дете така жадувания приказен свят. А той е създаден както от специфичната украса на леглото, така и от изрисуваните в небесен и цветен мотив стени и таван. Дизайнът се допълва от много къдрички и панделки.


8. Връзка с природата


Този дизайн е създаден за деца, които обичат природата и се интересуват от разучаването й. Той включва живи растения, място за специализирани книжки, инструменти (лавици и чекмеджета) за разучаване и градинарство и много място за новите открития (дъска за писане и поставяне на картини и снимки). Всичко е организирано и изчистено като дизайн.

Детската стая - как да я обзаведем?

През зимният сезон основна част от времето си детето прекарва в детската стая. Затова тя трябва да бъде приятна и уютна. Ето и няколко съвета за обзавеждането на детската стая:


ФОКУСИРАЙТЕ СЕ ВЪРХУ ФУНКЦИОНАЛНОСТТА

Съществен фактор, който не бива да се пренебрегва при обзавеждането, е необходимостта от често почистване на стаята. Подът трябва да е изработен от подходящ материал. Винилови настилки в най-различни цветове и шарки са подходящи за подобно обзавеждане. Килимът ще се вписва идеално в характера на уютни места като кът с книги или играчки.
Друг вариант за подова настилка представляват не скъпите съединяващи се каучукови плочки, които можете да намерите в разнообразни ярки цветове с изрисувани числа, букви и картинки. Проявете въображение и изрисувайте стените на детската стая. Можете да изполвате любими герои на детето Ви или някакви фантастични сюжети. Ако детето Ви е по-голямо, можете да го включите в изрисуването, като предварително направите шаблон, който да ползвате.
МЕБЕЛИТЕ В ДЕТСКАТА СТАЯ

Мебелите в детската стая трябва да бъдат подвижни и лесно приспособими, а материалът от който са направени да е здрав устойчив на физическите действия на децата. Ръчно боядисаните, изкуствено състарените мебели са чудесен избор. Обичайните износвания на материала или дупките в тапицериите, причинени от детската енергична игра, добавят допълнителна топлина и чар на мебелите. Обзавеждането на детската стая трябва да позволява да се съхраняват играчките на детето Ви и да се осигурява достатъчно пространство, където то може да играе и да се занимава. Много полезно би било за учениците, ако бюрата им имат отделно шкафче или етажерка за боите, четките, комплектите по труд и техника и други подобни принадлежности.


 


БЕЗОПАСТНОСТ

За да не представляват опаност за детето Ви високите етажерки и шкафове, ги подсигурете, като ги захванете със здрави болтове към стената. Дръжте любимите игри и играчки на лесно достъпно за детето място, за да не се излага на риск, когато ги взема да си играе с тях. По възможност нека шкафовете нямат вратички, за да се предотврати опасността от прещипване.понеделник, 21 февруари 2011 г.

Малка, но стилна бебешка стая

Когато се появи така дългоочакваното малко човече, за него трябва да се приспособи отделно помещение. В стандартните жилища това обикновено е най-малката стая, която е едновременно светла, уютна и в близост до спалнята на родителите. Заради малките мащаби на помещението, често се налага в него да се натрупат всички необходими мебели и аксесоари за бебето. Така помещението не само става претрупано от естетическа гледна точка, но е и много по-трудно за почистване.
Ето една бебешка стая, която е подредена така, че да се оползотворят максимално ъглите и пространството на помещението, като едновременно с това в нея са вмъкнати всички необходими за детето пособия. И не на последно място – не е забравена  естетиката, която не е без значение както за бебето, така и за останалите членове на семейството.

Елегантност и стил

Въпреки малките размери на помещението, мебелите са подбрани така, че да бъдат едновременно красиви и функционални, а високата дървена ламперия върху стената създава усещането за повече пространство. Тук например легълцето е с изчистени линии, без излишна декорация, като основното му предимство са заоблените ъгли и съчетанието между цветовете (бяло и шоколадово). Кръговете върху едната страна на легълцето са елемент, който унифицира всички съставни части на помещението, тъй като се повтаря неколкократно в целия интериор. И не на последно място – леглото е поставено  в ъгъла така, че да бъде с непрестанен достъп до светлина, като едновременно с това не се пропилява част от така ценното пространство в стаята.Подовата настилка

Независимо дали изборът ще бъде да се поставят няколко по-малки килимчета в различните части на стаята или пък един голям килим върху целия под, най-добре е да се избере настилка, която е плътна, мека и лесна за поддръжка. Тук изборът е паднал върху голям мек килим в нежно синьо (както горната част на стените), а десенът е унифициращ за стаята – големи кръгове с различни размери.Скрито място за вещите

Както при останалите легла, под детското креватче също могат да се съхраняват част от вещите – ако те са поставени в надписани кутии, намирането на търсената вещ ще става много по-лесно, както и почистването на помещението. За да не се виждат кутиите, а и за допълнителна украса, в долната част на креватчето има къса драперия.

 


Уют

В единият от ъглите на стаята е поставено не много голямо кресло. То придава на помещението уютен завършек, а същевременно осигурява на родителите и по-големите деца място за сядане, докато са в бебешката стая. Що се отнася до завесите върху прозорците, най-добре е за тях да бъде избрана здрава и издръжлива материя, която е лесна за поддръжка (например памучна смес).Украса над креватчето

Няколко шарени сфери от лек материал, закачени над детското креватче, играят ролята  на декорация и забавление за детето, като същевременно не заемат допълнително място. Малко над легълцето, в края на ламперията, е оформено тясно рафтче, върху което могат да се подредят красиви картинки в ярки цветове, поставени върху лека рамка от картон.


 


Ъгъл за всичко

В единия край на стаята се намира ъгълът, в който могат да се поставят всички онези пособия, нужни за грижата за бебето – шкафче с чекмеджета, в които да се поставят козметичните продукти, дрешките и бельото на бебето, чиято горна част е приспособена за смяна на пелените; кутия с памперси, рафтче за продуктите от първа необходимост и прочее. Бебешкото гардеробче

Вграденото в стената бебешко гардеробче е с плъзгаща се врата или завеса, за да се спести място. Вътре пространството е разпределено така, че да се разположат всички необходими дрешки и аксесоари – няколко рафта, няколко чекмеджета и 2 пръчки за закачалки.

събота, 5 февруари 2011 г.

9 страхотни момичешки стаи в розово

Розовият цвят е символ на невинността и на детството. То е любимият цвят на повечето малки момиченца, защото ги кара да се чувстват като принцесите от приказките. Вижте няколко великолепни момичешки спални в розово, които ще Ви грабнат със своето невинно приказно очарование.

* Много стилно е съчетанието между наситено розово със сребристо сиво. В тази стая е използвано много ефектно решение за осветление – вместо чрез полилей или стандартни лампи, то е осигурено чрез специална стена, монтирана върху основната, през която се процежда светлината. Още повече ефект се създава от белите окръжности, които изпъкват на сребристия фон, благодарение на меката светлина иззад стената.* Семпъл и светъл, този интериор залага на комбинацията между бонбонено розово и искрящо бяло. Обзавеждането също е семпло, като основен акцент е огромното детско легло с балдахин в основната палитра.* Тази стая е подходяща и за вече поотрасналите момичета, тъй като нейният интериор е оформен с много вкус и хармония. Розовото не доминира над интериора, а играе ролята на акцент, на фона на бледозелените стени и светлобежовия под. Яркорозовите тонове са съчетани с мек розов нюанс, който обагря ламперията. Едната от стените в помещението е трансформирана в акцентна стена, облицована с деликатен щампован тапет. Обзавеждането е семпло, така че в средата на стаята се открива достатъчно свободно пространство за игра и учене.


* Истинска интериорна приказка, тази детска стая грее в бонбонено розови нюанси, балансирани чрез искрящо белите детайли. Удобната пейка до огромните прозорци е чудесно решение за детската стая, тъй като на нея детето може да играе, да учи и да чете. Вградените в стените шкафове пък спестяват място, откривайки повече пространство в другата част на стаята.


* Основният акцент в този интериор е изобилието от светлина. Огромната стена – прозорец осигурява не само чудесна гледка навън, но и достатъчно слънчеви лъчи за стаята. Макар и не много голяма, детската стая е обзаведена семпло, но с вкус и внимание към детайлите. Нюансите на розовото са използвани пестеливо и са хармонизирани с бяло.


* Много свежо е и съчетанието между ярко розово и ярко зелено, като така получената палитра е балансирана чрез светлобежови нюанси. Интериорът е обзаведен много функционално, за да се използва максимално пространството в стаята. Едната от стените почти изцяло е заета от бюрото, леглото и гардероба, като секторите за учене и за сън за отделени чрез частична преграда. Леглото е вградено под гардероба, а встрани и над него е обособен кът за четене, до който детето може да се изкачи по няколко стъпала.


* Изискана и стилна, тази детска стая е обзаведена много семпло – в нея могат да се видят двойно легло, малко бюро с две столчета, няколко стенни рафта и вграден в стената гардероб. Практичното легло се разгръща настрани, а когато не е необходима, долната част се прибира под горната. Нежните розови оттенъци са използвани като акцент, на фона на меките ванилови, бежови и кремави нюанси.


* И тук светлината е основен детайл – тя е осигурена чрез няколко прозореца в горната част на стената и няколко прозореца на тавана. Така слънчевите лъчи влизат в стаята под няколко ъгъла и я обгръщат от няколко страни. Целунатите от слънцето ярки нюанси на розовия цвят грейват ефектно, допълнени от меки розови оттенъци с оранжев подтон, кремави и бежови тонове. Обзавеждането включва легло, стенни рафтчета, фотьойл, голям гардероб и вградено в него ученическо бюро.


* Просторна и светла, тази детска стая грее в ярки цветове – нюанси на розовото, червеното и бежовото, допълнени от пръски в зелено и пурпурно. Белите стени и под създават ненатрапчив контраст с ярките детайли, а обзавеждането е създадено така, че да открива достатъчно свободно пространство в средата на стаята, за игра и учене. Мебелите са част от едно цяло – бюрото и рафтчетата преливат деликатно във вградена пейка под прозореца, а тя преминава към голям гардероб.