понеделник, 20 септември 2010 г.

Забавна декорация с маймунка за детската стая

Ако се чудите как бързо и лесно да декорирате празната стена в детската стая, ето една идея. Тази весела маймунка е едновременно красива и забавна и можете да я окачите на стената или пък на тавана над бюрото. Разбира се, на същия принцип Вие можете да изработите и декорация с други животинки, стига да намерите подходящи схеми за контурите.




Тъй като някои по-малки части от декорацията могат да бъдат погълнати от малките деца, уверете се, че сте я окачили на недостъпна за тях височина.


Необходими материали:

* дървена плоскост с дебелина 2 см.
* плътна хартия за принтер
* спрей-лепило
* трионче за ажурна резба (или друг подходящ инструмент за изрязване по контурите)
* дрелка (с бургия 6 мм)
* шнур или здрав канап
* 2 дървени топчета (мъниста)
* 4 метални втулки
* макетно ножче
* акрилна боя в кафяво, черно и зелено
* дунапренова четка за боя
* малка четка за боя
* полиуретанов лак


Инструкции:

1. Свалете двете схеми, дадени по-долу – на маймунката и на палмовото листо. Оразмерете ги според желанието си и ги принтирайте на плътна хартия. Изрежете ги по контурите и ги използвайте като шаблони, за да очертаете с молив контурите им върху дървената плоскост.









2. Захванете дървената плоскост за работната маса със скоби и използвайте триончето за ажурна резба, за да изрежете очертаните форми по контурите. Там, където е вътрешният отвор при опашката, първо пробийте дупка с дрелката, за да можете да изрежете по-лесно и прецизно отвора.

3. Използвайте дрелката, за да направите отворите на указаните в схемите места – напречно на двете ръчички на маймунката, както и напречно през двата края на листото. Тези отвори трябва да са малко по-големи от диаметъра на избраното въже или шнур.

4. Използвайте хартиените шаблони, за да отбележите върху дървените фигури местата с прекъсната линия, за да ги оцветите. Използвайте дунапренена четка за боя, за да нанесете върху дървесината акрилните бои в кафяво и зелено.

5. С черната акрилна боя и тънката четка за боички пък оформете детайлите – очичките, муцунката и пъпчето на маймунката. Когато боята изсъхне, нанесете отгоре два слоя полиуретанов лак.

6. Срежете две парчета от въжето, всяко с дължина поне 120 см. В единия край на всяко парче завържете възел, а другия край вкарайте през отворите. Тази стъпка трябва да стане в следната последователност – всяко въже се прокарва през 2 метални втулки, през единия край на палмовия лист (откъм горната страна), през едната ръка на маймунката, през едно дървено мънисто и се прави възел.

7. В горната част на палмовия лист монтирайте винт с халка, за да окачите декорацията на желаното място в детската стая.

Няма коментари:

Публикуване на коментар